Πρόβατο Awassi (Αβάσι)

by vistonidas

Το πρόβατο Αwassi (Αβάσι) είναι το τυπικό παχύουρο πρόβατο της Μέσης Ανατολής.

Αρχικά η φυλή είχε μέτρια εμπορεύσιμη γαλακτοπαραγωγή, αλλά στο Ισραήλ βελτιώθηκε έπειτα από συστηματική επιλογή και με βελτιωμένες συνθήκες εκτροφής. Αποτέλεσμα ήταν η γαλακτοπαραγωγή της φυλής Awassi να ανέβει θεαματικά (μέση γαλακτοπαραγωγή 400 λίτρα) , η πολυδυμία της όμως παραμένει μικρή.

Η φυσιολογία της φυλής Awassi διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά. Είναι ανθεκτική στις ασθένειες και τις υψηλές θερμοκρασίες. Η φυλή είναι ήρεμη με τους ανθρώπους και συνεργάζεται και αρμέγεται εύκολα. Όταν αρμέγεται με μηχάνημα, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει 2 με 3 λεπτά.

To Awassi έχει καφέ πρόσωπο και πόδια με τρίχωμα που ποικίλλει σε χρώμα από καφέ μέχρι άσπρο. Μερικά μπορούν να έχουν στο κεφάλι μαύρα και άσπρα σημάδια. Αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του Awassi είναι τα αυτιά που είναι αρκετά κρεμαστά. Η μύτη είναι κυρτή. Ο λαιμός τους είναι αρκετά μακρύς. Τα κριάρια έχουν κέρατα από 30 έως 60 εκατοστά μήκος ενώ οι προβατίνες συνήθως δεν έχουν κέρατα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΑΤΩΝ AWASSI

  • Ύψος: 67εκ
  • Βάρος: 70κιλά
  • Πολυδυμία: 1,5%
  • Γαλακτοπαραγωγή: 400 λίτρα
  • Λιποπεριεκτικότητα: 7% – 7,5%
  • Πρωτεΐνη: 6%

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΡΙΑΡΙΩΝ AWASSI

  • Ύψος: 80 εκ
  • Βάρος: 90εκ

You may also like

Leave a Comment

Ερώτηση ασφαλείας: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.